14.06.2017

Seminář Technologie pro výrobu ozubení 2017

Datum: 21. 3. 2017

Místo: Brno, Hotel Voroněž

Spolupořadatel: GLEASON

 

První jarní den 2017 jsme společně s firmou Gleason uspořádali pro české a slovenské specialisty na výrobu ozubení v Brně odborný seminář „Technologie pro výrobu ozubení 2017“ Seminář vyšel z dlouholeté tradice odborných ozubárenských seminářů Gleason – Imtos.

 

Představil špičkové technologie pro výrobu ozubení a aktuální ozubárenské novinky. Poskytl prostor pro sdílení praktických poznatků k zefektivnění výroby i diskusi nad konkrétními výrobními problémy.

 

Za společnost Gleason se semináře zúčastnili: přední specialisté na odvalovací frézování, metrologické systémy, výrobu ozubení i představitelé TOP managementu společnosti.

 

 

Témata semináře

 

aktuální trendy v technologiích pro výroby ozubení řešení pro odvalovací frézování řešení pro odvalovací obrážení

technologie Power Skiving zařízení pro měření ozubení odvalovací broušení, profilové broušení moderní upínací systémy zvyšování produktivity výrobního procesu optimalizovanými nástroji

 

Dr. Friedrich Momper se ve své přednášce Moderní přístupy k volbě odvalovacích fréz pro úsporné obrábění věnoval možnostem zvýšení hospodárnosti výroby využívající odvalovací procesy. Vedle kritérií pro volbu vhodných nástrojů představil nové materiály užívané při výrobě a povlakování odvalovacích nástrojů. Na konkrétních datech srovnal jejich vlastnosti a parametry s dalšími užívanými nástrojovými materiály.

 

Materiál G90 překlenuje mezeru mezi tradičním materiálem PM-HSS a vysoce výkonnými materiály na bázi karbidu. Výhodou nového materiálu G90 je větší tvrdost při zvýšených teplotách. Materiál G90 tvrdost získává druhotným tvrzením µ-fáze (oproti vnitřnímu zhutňování) během procesu tepelné úpravy. Vyšší tvrdost při vysokých teplotách pak znamená větší výkon při výrobě ozubených kol odvalovacím frézováním.

 

Významným tématem byla obnova odvalovacích břitů výrobcem. Materiál G90 umožňuje více repasí. V testu výroby malých ozubených kol pro automobilový průmysl dosáhla fréza s G90 oproti jiným materiálům v přepočtu na jeden obrobek výrazné úspory až v desítkách procent! Více informací o G90 a porovnání s jinými materiály můžete najít v článku „Odhalte skryté možnosti při odvalování“ MM: 2016/10, strana 68, případně v elektronické podobě zde. Laserové skenování - revoluce měření ozubení Klaus Deininger – Ředitel Metrologických systémů pro Evropu prezentoval Inovativní řešení analýzy ozubení pro verzi 4.0 Industry. Představil řadu metrologických systémů Gleason GMS. 300GMS®P – systém s posílenou konstrukcí umožňující pracovat na úrovni třídy 1 v dílenském prostředí s neřízenou teplotou vlhkostí, vibracemi a dalšími podmínkami. Systém analýzy ozubení Gleason 300GMS®L skýtá klasické - taktilní měřicí metody pro kontrolu obvyklých parametrů ozubení čelních soukolí s přímými a šikmými zuby, kuželových kol s přímými, spirálovými a hypoidními zuby o průměru až 300 mm. Zároveň umožňuje bezdotykové skenování boků zubů pomocí laserového senzoru. Data jsou se srovnatelnou přesností sbírána podstatně rychleji než při konvenčním měření. Integrace laserového skenování s výstupy ve 3D v rozhraní CAD značně rozšiřuje funkčnost i aplikační spektrum systému. Nová opce dělá z 300GMS®L ideální řešení pro vědecké a vývojové aplikace, například ve výrobě prototypů nebo při duplikaci geometrií zubů. Měřicí systém 300GMS®L je také ideálním partnerem v rychlém měření ve výrobním provozu. Odpovídá rostoucím požadavkům na kontrolu ozubení. Umožňuje bez poškození měřit poddajné a měkké materiály - například ozubená kola z plastu. Náklady na provoz, údržbu a certifikaci měřicího přístroje vyvažují možnosti instalací dalších senzorů například pro měření drsnosti povrchu nebo analýzu pomocí Barkhausenova testu. 300GMS®L poskytuje na jedné platformě bezkonkurenční spektrum možností měření. Výzva seřizovačů V průběhu celého semináře probíhala soutěž Quick flex chalenge o nejrychlejší přeseřízení modulárního upínače Gleason Quik-Flex®Plus na nový obrobek.

 

Nejrychlejší ruce měli:

Petr Fuňka - Tatra Trucks, a.s. čas: 04:14

Andrej Rodak - ZWL Slovakia, s.r.o. čas: 04:17

Marek Fischer - TAJMAC-ZPS, a.s. čas: 04:25

 

Více informací o upínači Quik-Flex®Plus najdete zde.

seminar-ozubarenstvi-2017-37-1707112047.jpg

Jsme připraveni nabídnout vám nejlepší řešení pro váš projekt a výrobu. Jste vy?